NLP članki & teorije // NLP fenomen v Sloveniji

Polje z besedilom:  justa.4t.com                                                                                                                mail: justa.4t@gmail.com

Atlantida: izgubljeni raj?

Vsakdo je verjetno ze slisal za izgubljeno Atlantido. Je zares obstajala? Je bila otok v Atlantskem oceanu ali v Sredozemskem morju? Domneve so razlicne, iskali so jo ze marsikje. Seveda pa Atlantide sploh ne bi iskati, ce ne bi bilo grskega filozofa Platona, ki pripoveduje v dialogih Timon in Kriton zgodbo o otoku, ki je lezal za Herkulovima stebroma (Gibraltar). Nekako 9000 let pred Solonom (640-559 pr.n.st.) naj bi bila Atlantida mogocno kraljestvo z visoko civilizacijo. Ko pa je zacela ravnati napadalno, jo je zaradi jeze bogov pogoltnilo morje. Platon, ki ni bil pripovedovalec zgodb, je napisal zgodbo, ki jo je slisal kot majhen decek. Izkoristil pa jo je tudi za nravstveni nauk. Ali je torej Atlantida Platonov izmislek ali temelji na resnicnih dejstvih? 

Izgubljena Atlantida... 

Morda porocilo o Atlantidi ni resnicno, vendar bajka tudi ni (vsaj ne Platonova). Podobno pripoved so namrec poznali Egipcani ze v casu srednjega kraljestva. Papirus, ki ga sedaj hranijo v Sankt Petersburgu, pripoveduje o popotniku brodolomcu; Neki Egipcan je potoval v faraonove rudnike. Njegovo ladjo je zajel velikanski val in jo raztrescil. Ladja se je potopila, potniki so utonili...prezivel je le mladi Egipcan, ki se je oklepal  bruna in ga je vrglo na neznan otok.

Na otoku je zivel zlat zmaj; ta ga je odnesel v  svojo votlino, vendar mu ni storil nic hudega. Zmaj mu je povedal, da je prej na otoku, v sanjsko cudoviti in neizmerno bogati dezeli, zivelo 75 srecnih zmajev. Od vseh je prezivel samo on, druge je sezgala zvezda, ki je padla med njegovo odsotnostjo.

Zmaj je napovedal popotniku, da ga bo kmalu resila egipcanska ladja, pa tudi tole :" Nikoli ne bos vec videl tega otoka, ker ga bodo pogoltnili valovi."

Povedko o srecnem in cvetocem otoku, ki se je kasneje ugreznil, so ocitno poznali Egipcani, pa tudi drugi. Pojavi se tudi v indijski Mahabharati. Po tem je mogoce sklepati, da je temeljni cloveski mit, skupen vsem ljudstvom, kar pa se ne pomeni da Atlantida ni obstajala. Taksne pripovedke so dostikrat stkane iz bajk in domnev, oprtih na trdno stvarno podlago.

Vir zgodbe o izgubljeni celini 

Leta 1967 je zacel grski arheolog profesor S. Marinatos izkopavati na ognjeniskem otocku Santorin v Egejskem morju. Nasel je sredisce velikega mesta. V nekaterih hisah se je se ohranilo dvoje ali troje nadstropij in nekaj prostorov, okrasenih s freskami s prizori takratnega zivljenja. Odkrili so ostanke pohistva, loncene predmete, zivalske kosti...vendar nobenih cloveskih ostankov ali nakita.

Arheologi so ugotovili, da je bila Thera, kot so nekoc imenovali Santorin, eno izmed trgovskih sredisc minojske civilizacije. Ni bila kolonija Krete, kot so sprva mislili. Thera je razvila neodvisno kulturo, ki se je zacela okoli leta 2500 pr.n.st. Cvetoca trgovina je prinesla Theri blaginjo in precejsnje bogastvo, ki ga razodevajo freske.

Potem se je nad otok zgrnila nesreca. Potresi so prav gotovo opozorili prebivalce na nevarnost, kajti v nekaj mesecih so otocani odsli in vzeli s seboj dragocenosti. Ocitno so pricakovali, da se bodo vrnili, saj so postavili velikanske vrece (pittoi) z zalogami olivnega olja, semen in zita pod vratne podboje, ki so bili najmocnejsi del hise. Potresi so unicili del mesta, nato pa se je nekaj ljudi opogumilo priti nazaj. Ko pa je na Theri izbruhnil ognjenik in zasul mesto s tank9o plastjo plovca, se je mescanom posrecilo uiti, verjetno z ladjami.

Nazadnje je ognjenik razneslo. Znanstveniki so izracunali, da je bila eksplozija stirikrat mocnejsa kot pri Karakatauu med Sumatro in Javo leta 1883, ko je bil pok slisen celo do Avstralije. Ognjenik na Theri je izbruhal toliko pepela, da je prekril dele otoka s 30-metrsko plastjo in je popolnoma pokopal glavno mesto. Kakih 40 let pozneje se je stozec vulkana sesul, vanj je vdrlo morje, Thera pa je postala kakor noz oster skalni lok, kakrsnega vidimo danes. Velikanski valovi so povzrocili taksno opustosenje, da so najbrz skoraj cez noc unicili tamkajsno civilizacijo.

Je bil to konec Atlantide? Marsikdo misli tako. Mogoce je pa tudi, da je prav Kreta igubljena civilizacija; Kretini stiki z Egiptom so se nenadoma prekinili v casu, ko se je potopila Thera. Platonovih "9000 let pred Solonom" bi se ujemalo z domnevo, da je Thera Atlantida, ce bi stevilo delili z deset, kakor predlaga grski seizmolog Galanopulus (900 let pred Solonom se namrec lepo ujema s casom izbruha na Theri), Seizmolog trdi, da je za razliko v letih lahko kriv pisar, ki se je zmotil v znakih za pisanje letnic. Drugo razlago je podal Marinatos s trditvijo, da so saiski duhovniki nalasc pomnozili resnicno zgodbo z deset, ker so zeleli prestaviti dogodke v temno, zamegleno preteklost.

Kakor koli ze, naj bo Atlantida mit ali dejstvo ... se vedno je zanimiva tako za skeptike kot verujoce v izgubljeno kraljestvo...   
  
 Vir: http://fly.to/mystica

novice
Free Web Hosting