NLP članki & teorije // NLP fenomen v Sloveniji

9 žitnih krogov v Sloveniji (2000 - 2009)

novice

V Sloveniji smo imeli do sedaj 9 znanih in dokumentiranih pojavov žitnih krogov, prvega leta 2000 v Pečarovcih pri Murski Soboti, nakar pet let nismo bili zanimiva tarča, osem pa jih je nastalo v zadnjih štirih letih, vključno s tistim letos, ki je nastal med 19. in 20. julijem, zahodno od vasi Gorica, ravno tako pri Murski Soboti. Zanimivo pri vseh teh krogih je tudi, da so vsi nastali v severovzhodni Sloveniji. Kakšna teorija?

Na dnu strani pa si lahko še preberete, kakšen mora biti krog, da je avtentičen.

 

 

Desno: Karta, na kateri je po časovnem zaporedju vrisanih vseh devet žitnih krogov

Klikni na sliko, za povečavo.

1. žitni krog: Pečarovci pri Murski Soboti, 19./20. junij 2000

 

19. junija zvečer je prebivalka Šalamencev opazila svetlečo kroglo, v velikosti lune, ki se je pomikala proti mestu, kjer so naslednje jutro opazili prvi znani žitni krog pri nas in skorajda ni bilo medija, da ne bi poročal o tem.

Zunanji obroč tega kroga je imel premer 32 metrov in je v širino meril okrog enega metra. Znotraj njega je bil manjši krog s premerom 8 metrov. Pred prihodom radovednežev je bilo vse žito nepoškodovano, poležano  pa je bilo v nasprotni smeri urinega kazalca, meja med žitom in pšenico, pa je potekala natanko skozi sredino kroga.

Zanimivost pri tem krogu je, kot navajajo nekateri, da spominja na zodiakalni znak sonca in tudi pojavil se je 24 ur pred solsticijem.

2. Podbrežje pri Ptuju, 15. julij 2005

Tistega leta je sredi julija policaj (avtor fotografije na desni), ki je opravljal helikopterski nadzor prometa, odkril drugi žitni krog, na pšeničnem polju, ki se je nahajal poleg vasi Pobrežje pri Ptuju. Kdaj naj bi krog nastal, ni točno znano, so pa predstavniki Perutnine Ptuj, ki je lastnica tega polja, po srobotu, ki je ponekod že prerasel poležano pšenico, ocenila, da je nastal približno dva tedna pred odkritjem. Krog je imel premer okrog 50m, prvi ljudje, ki so bili na kraju, pa so potrdili, da do samega kroga niso vodile opaznejše sledi in da žitne bilke v okolici niso bile poškodovane. Pšenica je bila lepo poležana okrog središča kroga, v nasprotni smeri urinega kazalca. Pšenico so poželi 10 dni po odkritju.

3. Krapje pri Ljutomeru, 17./18. julij 2006

Lik, ki je nastal v Krapju v noči s 17. na 18. julija 2006, je najlepši, brez dvoma pa najbolj dovršen lik v žitu, kar se jih je do takrat pojavilo v Sloveniji, oz tudi do sedaj, če odmislimo tistega, ki se je pojavil streljaj proč, leto pozneje.

Ti krogi so nastali na območju med avtocesto in vzletno stezo za motorne zmaje, odkril pa ga je, 18. julija, pilot motornega zmaja, ki je letel čez polje, saj ga s tal ni bilo videti. Dan kasneje je bila novica o novo nastalem krogu tudi v slovenskih medijih.

Osrednji krog lika ima premer 23m, obdan pa je s krožnico premera 43,5m, ki povezuje šest manjših krogov: štiri kroge s premerom 8-9,5 m in dva manjša s premeroma približno 5 in 3,5 m. Vse žito je bilo poležano v smeri urinega kazalca. Žitni lik, ki je privabil številne obiskovalce, so v nedeljo, 23. julija, zjutraj poželi.

 

Spodaj: klikni na sliko, za povečavo karte

4. Studence pri Žalcu, 22. julij 2006

22. julija je enostaven žitni krog na svojem polju odkril tudi Vinko Vasle iz Studenc s Ponikve pri Žalcu. V premeru je meril približno 12 metrov, žito je bilo poležano v obratni smeri urinega kazalca. G. Vasle ga je odkril v soboto zjutraj, ko je šel po mleko, trdi pa, da ga dan prej še ni bilo.

5. Pobrežje pri Ptuju, 2. junij 2006

Peti žitni krog v Sloveniji je bil odkrit 2. junija 2007. Nastal je na istem polju kot krog dve leti prej. Premer je imel 80 m, žito v zunanjem obroču pa je tudi tu ležalo v obratni smeri urinega kazalca, zvito pa je bilo neposredno nad prstjo.

Zanimivost, ki jo tukaj velja omeniti je, da so znotraj tega kroga našli ptičje gnezdo polno jajc (fotografija spodaj). Žito je bilo poležano okoli gneza in nobeno jajce ni bilo poškodovano. Podoben primer se je zgodil dve leti pred tem v Ohiu, ZDA, kjer so se potem mladički normalno zvalili in živeli.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fotografiji spodaj: kliknite na sliki, če si želite ogledati nekaj več fotografij, s samega kraja.

6. Maribor, 9. junij 2002

9. junija 2007 je bil v Mariboru opažen šesti žitni krog dokumentiran v Sloveniji, nastal je v žitnem polju v Zgornjem Radvanju. Bil je navaden krog s premerom približno 18 metrov.

 

 

 

Spodaj: klikni na sliko, za povečavo karte

7. Krapje pri Ljutomeru, 13. junij 2007

Ta žitni krog je nastal 300m blizu kraja, kjer je podoben lik že nastal leto poprej. Krog je bil z zraka opažen 13. junija, s ceste ni viden, tako da točen dan nastanka ni znan. V premeru je meril 77 metrov, formacija krogov spominja na nekakšen sončni sistem

 

Naslednji dan zvečer, okrog 21.30, pa so bile v neposredni bližini tega kroga posnete zelo zanimive fotografije, na katerih je avtorica kasneje videla neznane luči na nebu.

 

 

 

 

 

 

 

 

Fotografiji spodaj: kliknite na sliki, če si želite pogledati ostale povečane fotografije žitnega kroga ter fotografije nenavadnega objekta na nebu.

8. Murska Sobota, junij 2009

Po poročanju Vestnika, pomurskega regionalnega tednika, se je sredi junija v bližini Murske Sobote pojavil žitni krog. Nanj je opozoril Vjekoslav B., ki se je mimo peljal s kolesom. Prispevek za Vestnik je napisal Boris H., ki je tudi avtor spodnje fotografije.

      Ta lik je bil podoben tistemu, ki smo ga leta 2000 videli v Pečarovcih. Notranji krog je imel v premeru 7 metrov, zunanji obroč, ki je bil širok en meter, pa je imel v premeru 11 metrov.

      Boris Hegedüš je še zapisal, da je v noči z 10. na 11. junij s terase svoje hiše na nebu opazil belo svetlobo, ki se je premikala, vendar zagotovo ni bila letalo.

9. Gorica pri Murski Soboti, 19./20. julij 2009

Konec julija letos pa je žitni krog dobil Franc F., ki je tudi avtor fotografij in sicer zahodno od vasi Gorica, kakšnih 5km severno od Murske Sobote.

Lik v tem primeru je podoben tistemu iz leta 2000 v Pečarovcih. Premer notranjega kroga je približno 6 metrov, premer obroča, ki je širok približno 2 metra, pa je 25 metrov.

Polje z besedilom:  justa.4t.com                                                                                                                mail: justa.4t@gmail.com

Kakšen je avtentičen žitni krog?

Na svetu je ogromno krogov, ki so ponaredki. Obstajajo celo skupine, ki načrtno izdelujejo kroge v žitu, zato je pomembno poznati še dodatne nenaravne karakteristike, zaradi katerih ti liki postanejo "ta pravi" žitni krogi in ne bi mogli biti človeška kreacija.

Eden pomembnejših faktorjev pri ugotavljanju načina izdelave je, kako je žito položeno. Pri avtentičnih krogih (fotografija desno) so ti "sklepi" nastali s segrevanjem rastline do te mere, da v sklepih, kjer je največ vode, pride do poka. Obstajajo teorije, da se rastline segrejejo kot posledica mikrovalovnih sevanj.

Pomembna je tudi vsebnost magnetiziranih mikronskih delcev železa v prsti. Ti lahko nastanejo v magnetnem polju, kjer bi morali biti še izpostavljeni določeni temperaturi. Veliki so od 10-50 mikronov (1 mikron = 0,001 milimetra) in se kakšen krat zaradi magnetnega naboja vežejo.

Ostalih lastnosti je še veliko, ampak omenimo samo še dve in sicer povečane morajo biti celične membrane, ki obdajajo plod v razvojni fazi in skozi katero pridejo do semena hranljive snovi ter podaljšani morajo biti sklepi rastlin.

Če žita znotraj kroga teh lastnosti nimajo in če so že na prvi pogled zlomljena, potem so ti liki verjetno plod človeškega dela.

 

Več si lahko preberete na: http://www.bltresearch.com/

 

Priredba in spremno besedilo: justa.4t

 

Objavljeno: november 2009

____________________________________

 

Viri:

www.share-international.net

nlpinezoterika.blogspot.com

Free Web Hosting