NLP članki & teorije // NLP fenomen v Sloveniji

Svet kot ga poznamo, se konča leta 2012, pravijo Maji

Drug scenarij pa predvideva pogubo in uničenje. 21 december je dan, ko bo Zemlja uničena. Nekateri so prepričani, da zaradi jedrske vojne, nekateri pa menijo, da zato, ker je to biblični dan pogube. Nekateri jemljejo koledar majev dobesedno in rdijo, da bo vesolje preprosto nehalo obstajati. Zzzzp! In že ga ne bo več.

Ali bo konec vsega? Ali pa bo to le začetek dobe vodnarja? Tega nihče ne ve. Nekaj pa je sigurno, 21. decembra 2012 se konča svet kot ga poznamo. Tako vsaj trdijo Maji, starodavna civilizacija, ki je živela v mezoameriki od 2.600 pred našim štetjem. Maji so imeli izredno zapleteno metodo sledenja času, osnovano na treh ločenih koledarjih. Najbolj pomemben in najobsežnejši  od vseh treh koledarjev vsebuje »Dolgo štetje«: obdobje od začetka pa do konca časa. In 21. decembra 2012 se Dolgo štetje konča. Ponovno se vrne na točko nič. Čas se bo ustavil. Dobesedno bo konec sveta.

 Pa kaj potem, boste dejali. Vendar; preden boste to storili, naj vas opozorimo na nekaj zelo zanimivih (in nerazložljivih) dejstev o majevskem koledarju pogube. Najbolj zanimiv datum je 21.12.2012, ki ni čisto navaden dan. Na nebu se bo zgodil nenavaden in izredno redek dogodek. Sonce se bo postavilo v unikatno točko na nebu – in bo na njem ostalo nekaj časa, saj gre za dan solsticija. Sonce bo obstalo točno na nebesnem križišču med mlečno cesto in galaktičnim ekvinokcijem in bo formiralo popolno formacijo s središčem galaksije.

Koledar Majev

Er… kaj?

 Dobro: nočno nebo prečka nekaj matematičnih linij. Ena je os Mlečne ceste – Mlečna cesta, kot najbrž že veste, so zvezde, ki jih lahko vidite na jasno noč. Druga pomembna črta je kozmološka ekliptika: os vzdolž katere potujejo sozvezdja, črta, ki definira koordinate v vesolju.

O Majih lahko povemo veliko, vendar moramo priznati da so o zvezdah vedeli neverjetno veliko. Na primer, izračunali so natančno trajanje leta, na več tisoč decimalk natančno, kar je veliko bolj precizno kot Grki ali prosvetljeni filozofi. Prav tako so znali napovedati vsak sončni in lunin mrk do danes. In očitno so vedeli, kje je galaktični ekvinokcij in kje leži točna sredina Mlečne ceste: to križišče so poimenovali : Sveto drevo.

Še bolj presenetljiva je naravnost grozljiva dobra astronomija Majev. Tajanstveno so celo napovedali, kdaj bodo njihovo civilizacijo uničili tujci, ki bodo prišli po morju. Legenda pravi, da so celo napovedali svetovne vojne. Torej, če vam Maji pravijo, da bo konec sveta leta 2012, je bolje da jih vzamete resno.

Dejansko pa Maji niso nikoli napovedali karkoli konkretnega za leto 2012. Zato pa je morda krivo naše pomanjkljivo zaupanje o kulturi Majev: ko so Španci temeljito premetali deželo, so zažgali dobesedno vsako knjigo Majev, ki so jo uspeli najti. Preživelo je samo nekaj zapiskov in v njih ni zapisano ničesar o tem, kaj se bo zgodilo, ko se konča majevski koledar.

Torej, kaj nas čaka v letu 2012, je dejansko odprto vprašanje. In tako, kot je z mnogimi drugimi odprti vprašanji, tudi na to vprašanje poskušajo odgovoriti nešteti pridigarji o sodnem dnevu, lažni preroki in drugi blazneži. Interpretacija, ki se največkrat pojavi: leto 2012 označuje prihod nove, veličastne dobe modrosti in miru. Prišla bo doba vodnarja in svet bo poln miru, ljubezni in razumevanja.

Razlog za takšno razlago dejansko ni tako neumen. Maji dejansko niso verjeli v konce: njihovo pojmovanje časa je bilo krožno, kar pomeni, da je vsak konec hkrati tudi nov začetek nečesa novega. Torej, leto 2012 ne bo nobena izjema.

Maji so prav tako imeli zelo razvito filozofijo kozmosa. Kozmos so videlo kot pravo mati vsega obstoječega. Zato so maji verjeli, da je kozmos vsepovsod okoli nas in znotraj nas. Vsaka rastlina, vsaka žival in vsak človek je del kozmosa.

Novodobni filozofi pravijo, da bo 21. december 2012 dan, ko se bo notranji kozmos ponovno povezal z božanskim zunanjim kozmosom. Sonce bo zavzelo svojo unikatno pozicijo in s tem ustvarilo »prehod« med vesoljem in dušami vsakega živega bitja na zemlji. Naše linearno pojmovanje časa se bo sesulo in z njim bo izginil strah in sovraštvo. Zgodilo se bo očiščenje, ko bo vse potegnilo v kozmično razumevanje in božansko ljubezen.

Zgodilo se bo naslednje: 20. decembra boste brcnili svojega psa, nadrli svojega partnerja in goljufali pri kartah. Dan pozneje boste umirjeni v miroljubnega človeka, ki ga bo vodila ljubezen in razumevanje. Čeprav bo sredi zime, bo to poletje ljubezni za človeštvo.

Drug scenarij pa predvideva pogubo in uničenje. 21. december bo dan, ko bo Zemlja uničena. Nekateri so prepričani, da zaradi jedrske vojne, nekateri pa menijo, da zato, ker je to biblični dan pogube. Nekateri jemljejo koledar Majev dobesedno in trdijo, da bo veselje preprosto nehalo obstajati. Zzzzp! In že ga ne bo več.

Piramida v Chichen Itza

Tudi v prid takšnih scenarijev lahko rečemo besedo ali dve. Maji so razdelili svoje Dolgo štetje na pet časovnih obdobij, ki so jih poimenovali Veliki cikli. Vsak cikel je imel definiran konec. Na primer, na koncu periode ena je prišel od nekod jaguar, ki je požrl vse na Zemlji. Zapomnite si, tako pravijo Maji in ne mi.

Drugi cikel se je končal v zraku, tretji v ognju in četrti v poplavi. Kaj pa zadnja perioda, časovno obdobje v katerem živimo mi? Zemlja bo uničena v katastrofalnih potresih, pravijo nekateri učenjaki, ki so preučevali ostanke kulture Majev, Poudariti pa moramo, da kulturo Majev še ne razumemo popolnoma, saj skoraj vsako leto izide nova knjiga o tem.

Torej, kaj naj si o vsem tem sploh mislimo? Ali bo leta 2012 resnično konec časa?

Nikar ne pozabite, da obstaja mnogo religijskih napovedi, ki govorijo o takšnem in drugačnem koncu sveta. Napovedi Majev so še posebej privlačne, ker tako natančno določajo datum in ker je majski konec sveta oddaljen samo nekaj let od nas.

Kaj pa strah zbujajoč fenomen Sonca, ki sedi v srcu Drevesa življenja? Tudi to se je že zgodilo. Sonce prečka Drevo življenja vsakih 25.800 let. To je veliko let, vendar Zemlja obstaja že štiri milijarde let, to pomeni, da je Zemlja do sedaj dogodek preživela že 150.000-krat.

Ko se je to zadnjič zgodilo, so ljudje že hodili po Zemlji. In kot vidite, to ni imelo kakšnega večjega vpliva na naša spiritualna življenja. In zagotovo in ustavilo Špancev, da ne bi zverinsko poklali kakšnih 800.000 Majev v šestnajstem stoletju

 

Vir: Revija X, september 2003

Polje z besedilom:  justa.4t.com                                                                                                                mail: justa.4t@gmail.com
Free Web Hosting