NLP članki & teorije // NLP fenomen v Sloveniji

NLP po številčnosti

Polje z besedilom:  justa.4t.com                                                                                                                mail: justa.4t@gmail.com

Ali je pojav NLP-jev povezan s Sončnimi pegami. Ugotovitve znanstvenikov so naravno fantastične.

Raziskovalci, ki spremljajo NLP fenomen, pogostokrat domnevajo, da bodo videnja upadla med veliko solarno aktivnostjo, oziroma, da bodo NLP videnja narasla v času aktivnih sončnih izbruhov ali CME dogodkov.

Katera teorija je torej pravilna?

Nobena, ali obe, glede na kanadskega raziskovalca, ki je poskušal razrešiti uganko s konstrukcijo podatkovne baze NLP videnj in njihove povezave s Sončno aktivnostjo za zadnjih 36 let.

 

Larry Hatch je med svojo raziskavo zbral podatke, vse od januarja 1940 do decembra 1975 in svoje izsledke predstavil v poročilu, naslovljenem "Sončne pege in njihova povezava z videnji NLP-jev", ki ga je razposlal številnim skupinam za proučevanje NLP fenomena.

"Končno imam nekaj predhodnih rezultatov in moje korelacije mesečnega števila sončnih pik in frekvence NLP videnj," pravi Hatch. "Najprej slabe novice: Upal sem, da se bodo NLP videnja povečala ali zmanjšala med sončnim maksimumom oz. minimumom (s tem bi dobili zadosten razlog), kar nakazuje, da se NLP-ji izogibajo zelo škodljivi sončni radiaciji. V bistvu, sploh nisem odkril nobene razlike."

Hatch je pregledal 10.922 poročil o videnjih, primerjal te podatke s podatkovno bazo aktivnosti sončnih peg in prišel do 6.214 videnj med nizko aktivnostjo sončnih peg in in 4.708 videnj med visoko aktivnostjo sončnih peg )to nikakor ni prepričevalen rezultat). Niti ni prišlo do tega, da bi bila aktivnost NLP-jev ob določenem času v letih večja. V časovnem obdobju 36 let se povprečna vrednost videnj NLP-jev giblje od 24.4 do 26 videnj na mesec. "Videnja na mesec so dobesedno enaka, ne glede na aktivnosti sončnih peg,"pravi Hatch.

 "Nekoliko bolj zanimivi so statistični podatki videnj NLP-jev glede na dan in noč," pravi raziskovalec, ki je eliminiral NLP videnja, pri katerih ni podanega časa videnja. Od 7.871 ostalih dogodkov, pravi, "preprosta kalkulacija pokaže, da dnevna videnja zasedejo 13 procentov med meseci z majhno aktivnostjo sončnih peg, vendar narastejo na 16.8 procentov med visoko aktivnostjo sončnih pik. Nočna videnja predstavljajo 33.8% med meseci z majhno solarno aktivnostjo, vendar padejo na 31% med visoko solarnoaktivnostjo. Videnja na skrajnih mejah (zori in mraku) predstavljajo 51-52 procentov, ne glede na aktivnost sončnih peg," pravi Hatch.

Čeprav je njegova raziskava spodnesla njegov cilj, da bi enkrat za vselej razčistil vpliv solarne aktivnosti na frekvenco NLP videnj, pravi Hatch, da je, kljub temu odkril nekaj zanimivih zgodovinskih dejstev v svojem izčrpanem poskusu.

"Med dolgočasnim pregledovanjem *U* (NLP) podatkovne baze na za mesece z visoko solarno aktivnostjo, sem naletel na zanimiv zapisek za sredino aprila, 1883. Neki astronomi iz Marseillesa, Francija, so opazovali, kako je skupina diskov prečkala površino Sonca. To se popolnoma sklada z meseci visoke sončne aktivnosti, povprečno 82 sončnih peg v marcu ali maju 1883. Mislim, da lahko prečrtam ta zapisek iz podatkovne baze."

In, pravi Hatch:"Nimam dovolj podatkov, da bi lahko karkoli poimenoval za resničen val, pred samim naskokom vala veličastnih zračnih ladij (GA) - v resnici pa sta bili samo dve." (Njegovi podatki za periode velikih valov, kažejo, da morda ni nobene povezave med NLP-ji, Marsom, Venero, kot tudi ne Zemljo.)

Prvi GA val se je začel v Kaliforniji pozno leta 1896 in se razširil proti vzhodu pozno v leto 1897. Celotno obdobje spada v mirno obdobje solarne aktivnosti z nekaj, če sploh kaj, sončnih peg. Venera in Mars sta se v tem obdobju zelo približala Zemlji. Drugo obdobje GA vala se je pričelo okrog maja 1909 v Angliji, se pozneje očitno preselilo v Novo Zelandijo, dobesedno v antipodi, junija ali julija 1909. Tudi tokrat je bilo Sonce popolnoma mirno. Mars pa se je v tem obdobju zelo približal Zemlji.

Začel se je pozno junija in naravnost eksplodiral julija 1947 (406 *U* zapisov samo za julij). Bil je to prvi večji NLP val med veliko aktivnostjo sončnih peg. Astronomi so zabeležili od 158 do 188 sončnih peg do polovice avgusta. Tako Venera kot Mars sta bila od Zemlje oddaljena toliko, kolikor jima dovoljujeta njihovi orbiti v tem času.

Leta 1950 je bilo manj impresivno, vrh je bil dosežen marca 1950 (116 zapisov). Solarna aktivnost je bila zopet visoka (povprečno 109 sončnih peg v marcu 1950). Mars in Venera sta bila dokaj blizu Zemlji, povedano relativno.

Julij je bil vrhunec leta 1952 in največji val, kar so jih kdaj doživeli v Severni Ameriki. Solarna aktivnost je bila nizka, v povprečju samo okoli 40 sončnih peg. Mars ni bil ne blizu ne daleč, Venera pa je bila zelo oddaljena.

Hatch dodajam da "...Francoski val leta 1954 še vedno drži rekord vseh časov z 431 zapisi samo za oktober. Mars je bil nekje na vmesni poziciji, vendar se je Venera zelo približala Zemlji, na vsega 0.267 AU (astronomskih enot) v sredini tega strogo lokaliziranega vala. Morebitnega videnja v sosednjih državah v tistem času, o katerih že dolgo časa govorijo francoski opazovalci, še niso zašla v moje zapiske. Edina izjema je Italija, očitno je bil omenjeni val strogo lokaliziran na Francijo - na celotno ozemlje Francije in skoraj izključno na Francijo. Solarna aktivnost je bila dobesedno skoraj na nič s povprečjem 7 sončnih peg v oktobru 1954."

Drugi vrhunci NLP aktivnosti, pravi Hitch, so se pojavili leta 1957, 1965-69 in leta 1973.

Kaj nam torej vse to pove? Povsem jasno je, da se lahko NLP vali pojavljajo tako ob vrhuncu solarne aktivnosti kot ob minimumu. Prav mogoče je, da ni prav nobene povezave," pravi Hatch, vendar "ne smemo spregledati na zadnjo majhno stvar, moram priznati, da zelo nepomembno. Izgleda, da NLP vali, ki se pojavijo med visoko solarno aktivnostjo, se pojavijo med visoko solarno aktivnostjo, se pojavijo ravno takrat, ko je Mars najbolj oddaljen od Zemlje, se pravi na drugi strani Sonca. In obratno, NLP vali se pojavijo med solarnim minimumom, ko je potovanje po vesolju "varnejše" in ko je mars najbližje Zemlji. Seveda so tudi izjeme, vendar takrat govorimo o manjših valih, kot je bil marca 1950."

 

 Revija X, september 2000

Free Web Hosting